Ánizs
Az ánizs ismert fűszernövény. Népies neve: ánizsmag, illatos
ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.
Aszalás, szárított gyümölcsök
Az aszalás egy gyümölcstartósítási eljárás. Ennek
eredményeként a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti tömegének nagy részét.
Lényege, hogy közepesen meleg eszközzel (régen kihűlő kemencében, ma
speciálisan erre készített készülékkel) lassan kiszárítják a megfelelően
előkészített gyümölcsöt.
Bazsalikom zöld-fűszer
A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és
gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum,
királyfű, német bors. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér
babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált
húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka
ízesítéséhez, gyógytea készítésére.
Csicseriborsó vagy dal
A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a
Közel-Kelet vagy a mediterrán régió. Ezeken a területeken, továbbá Indiában
étkezési célra és abraknak termesztett, közkedvelt növény.
Csombor vagy borsikafű fűszernövény
Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére
használják.A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat
ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a
felfúvódást.
Curry fűszerkeverék
A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független
indiai kifejezésből honosították a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában
népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a
Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják
fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig
édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Ma már azonban a curry
szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli.
Fahéj fűszernövény
A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be
Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák
az árának zuhanását, ám az így is hamarosan annyira mérséklődött, hogy már
mindenki asztalára jutott belőle. Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer, még
akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél,
hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásoknál is használunk belőle
egy-egy csipetnyit. Hazánkba a 15. században érkezett el.
Feketebors
Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A feketebors
néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt
szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete
színüket.
Fodormenta fűszernövény
Nálunk fűszerként ritkán alkalmazzuk, de ha igen akkor
alkalmazása azonos a borsmentáéval. Inkább gyógynövényként ismert (nagy
felhasználója az illatszeripar). Kellemesen hűsítő aromája miatt üdítőkben,
hideg teának, koktélokhoz mindenképpen érdemes kipróbálni.
Hidegen sajtolt olaj használata és készítése
Miért jó olajakat fogyasztani? Az ember egészsége nagyban
függ életmódjától és táplálkozásától. Sok betegség megelőzhető,
visszafordítható szervezetünk erősítésével, karbantartásával, a szükséges és
hiányzó elemek bevitelével, folyamatos pótlásával. Egészségünk megőrzésében és
a megbetegedések megelőzésében jelentős szerepet játszanak a hidegen sajtolt
növényi olajok, a bennük lévő telítetlen zsírsavak és vitaminoknak (A, D, E, F,
B17) köszönhetően.
Kakukkfű zöldfűszer
Kakukkfű (Thymus species) A thymus szó a görög Thymonból
származik, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfű a görögöknél a kecses
eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy a kakukkfű illatát árasztod,
ami dicséretnek számított.
Kapribogyó
A kapribogyó a kapricserje ecetben, sóban, olajban
tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója. Húsételek, mártások,
körözöttek, vadas ételek, hidegtálak, halételekhez, húskocsonyák, körözöttek és
a szoljánka leves egyes változatainak ízesítésére használható fel.
Kerti zsálya zöldfűszer
A Földközi-tenger mentén, de különösen a dalmát tengerpart
karsztos vidékéről származó és nálunk kertekben ültetett, jellemző illatú,
kesernyésen aromás ízű növény.
Koriander mag egész szemek
A koriander ősidők óta használt fűszer, mely a
Földközi-tenger vidékéről származik. A barnás-sárga, kemény, 3?5 mm-es mag
(coriandri fructus) illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Levele
könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás.
Lepkeszegmag-görögszéna mag
Lepkeszegmag vagy görögszéna mag. Kesernyés-aromás ízű
világosbarna mag, mely elsősorban fűszerkeverékek összetevőjeként ismert.
Lestyán zöldfűszer
Délnyugat-Ázsiában, Dél-Európában honos. Egyiptomiaktól a
görögök tőlük a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. A rómaiak
hozták Pannóniába. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt.
Majoranna fűszernövény
A majoránna (Origanum majorana) (névváltozatai: majorána,
majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj.
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-,
bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények
(kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü,
továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte
nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Nyírfacukor
A nyírfacukor egy újfajta kristálycukor, egy olyan
természetes cukorféle, mely íz, édesítő érték, illetve felhasználás
szempontjából szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy
cukornádból készült kristálycukorral. Az egészségre gyakorolt hatását számtalan
tudományos teszt és tanulmány igazolja, továbbá, az egyre nagyobb számban
érkező pozitív fogyasztói visszajelzések is.
Olajok - a természet gyógyító ősereje
A növényekben a természet gyógyító ősereje rejlik. Áldásos
hatásukba vetett bizalom, a nagyszerű tapasztalatok lelkes közönséget szerezett
a növényi gyógyeljárásoknak. A hidegen sajtolt olaj fogyasztható önmagában,
kenyérrel (pl. pirítóshoz, só, paprika, fokhagymagranulátum hozzáadásával),
pástétomokhoz, szedvicskrémekhez, körözöttekhez, de bármely készételhez
keverve, és különösen élvezetes friss salátákra locsolva, salátaöntetekhez
keverve.
Oregano zöldfűszer
Az oregano -szurokfű vagy vadmajoránna- (Origanum vulgare
L.) a szurokfüvek nemzetségébe tartozó fűszer és gyógynövény. Egész Európában
ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző
(gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Hazánkban is gyakori, a
száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat
kedveli. Nevezik még közönséges szurokfűnek, vadmajoránnának, újabban
oregánónak is.
Rizs
A rizs (Oryza sativa) a világ lakossága több mint felének
alapvető tápláléka. A rizs a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik. A
rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet
(többé-kevésbé) eligazodni.
Római kömény fűszer
Szoros rokonságban áll a réti köménnyel. Keletről származik,
de már az egész mediterrán térségben termesztették jóval a kereszténység
kezdete előtt. A rómaiak a bors helyettesítésére használták ezt a lapos ovális
magot, sőt pasztává őrölték, hogy kenyérre kenhessék.
Rozmaring fűszernövény
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy fűszer- és
gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra
emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (rosmarini
folium) kapjuk. Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros
húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi
ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és
birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére,
illatosítására.
Sáfrány
A sáfrányfajok (Crocus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú,
kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. Régi fűszernövény, már az
egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére.
Sáfrányos szeklice
A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice
(Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen
termesztett. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már
elsősorban olajos magvaiért termesztik. Reneszánszát éli gasztronómiai
felhasználása is.
Szezámmag
A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások
Indiából származtatják. Az ókori Keleten terjedt el először, mintegy 5000 évvel
ezelőtt, ahol a hindu mitológia szerint a Jama istenség által megáldott mag a
halhatatlanság szimbólumává vált.
Tárkony zöldfűszer
Ez a kellemes illatú, finom pikáns ízű fűszernövény
Ázsiában, Távol-Keleten honos. A termesztését az egyiptomiaktól előbb a
görögök, majd tőlük a rómaiak vették át. Európa így hazánk is csak a XVI.
századtól kedveli.
Turbolya fűszernövény
A petrezselyem zöldjéhez hasonló fűszernövény, kis fehér
virágokkal. Gyorsnövekedésű növény, leveleit már vetés után 4-5 héttel
vághatjuk. Levesek, saláták, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg
báránysültek, továbbá tojásételek fűszerezésére is.
Virágméz
Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a
mézet. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.
Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak
méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és
folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik,
amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a
világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot,
mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele.
Wasabi
A wasabi vagy japán torma a keresztesvirágúak családjába
tartozó kétszikű növény. Gyökerét fűszerként használják. Japánban és Ázsia más
vizes élőhelyein vadon nő a Wasabia japonica, többbnyire patakok, folyók
medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik
is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabigyökér a torma, a mustár
és a káposztafélék rokona.
Zöld kardamom mag
Kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt
jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi
csak kardamom, kardamon, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve
kevéssé ismerjük, inkább speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban lehet
hozzájutni, pedig számtalan módon felhasználhatjuk. Indiában ősidők óta
fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik.
Nincsenek megjegyzések:
Új megjegyzések írására nincs lehetőség.